DIS-Norge
 
  English Norsk  

desember 2015

Kort møte med: Espen Berg, DIS-Buskerud

DIS-Norge, Slekt og Data er privilegert med mange kvalifiserte og hjelpsomme medlemmer, som strekker seg ut over arbeid med egen slekt. Disse ønsker vi å synliggjøre. Denne gang Espen Berg, DIS-Buskerud.

Hvem er Espen Berg?
Jeg vokste opp i Skudeneshavn og flyttet til Trondheim for å studere i 1995. Her ble jeg samboer med Tone Hotvedt. Vi bodde også et par år i Bergen. I 2010 flytta vi til Kongsberg, og her bor vi nå. Tone og jeg har to barn. Det ble siv.ing. i maskinteknikk og en PhD i løpet av perioden i Trondheim. Nå er det FMC Technologies som er arbeidsgiveren. Bortsett fra jobb går mye tid med til ungenes aktiviteter i speideren, skihopping, svømming, håndball og Barnas Turlag. Slekta er i all hovedsak samlet i Ryfylke, Nord-Gudbrandsdalen, Romsdalen, Nordland og Troms.

Hvorfor jobbe med slekt?
Ja, hvorfor ikke? Det begynte vel så smått med at vi fikk ei bok fra Skudenes & Aakra Sparebank som het "Min slekt". Der kunne man fylle ut en anetavle som gikk til og med tipptippoldeforeldrene. Den anetavla måtte jo fylles ut. Så ble det en pause i 10-15 år før både Tone og jeg begynte å samle sammen litt av det vi hadde liggende. Fortsatt hadde jeg begge bestemødrene i live. Det ga meg en god "kickstart" (tips til andre: start tidlig!). Man lærer utrolig mye om både lokalhistorie, lokalgeografi, kulturhistorie og ikke minst får man mange gode venner!

Noe artig du har funnet?
Det må nesten være da jeg ville finne ut hvor oldefaren til min morfar kom fra. I en militærrulle i Lenvik i Troms står han skrevet som 32 år gammel og fra "Søndmør". Ole Knudsen fra Sunnmøre virket ikke enkelt. Det var jo mange av dem i folketellingen fra 1801, men hvem kunne det være? Det var bare å starte med eliminasjonsmetoden. Det var i hvert fall greit å finne ut hvem som ble igjen på Sunnmøre. Etter den runden stod jeg igjen med fire personer. Det var ikke noe hjelp å hente i bygdebøker, så da var det bare å oppsøke Statsarkivet i Trondheim for å grave videre i militærruller fra Sunnmøre rundt 1812. Etter noen timer med blaing dukka det opp en side som viste min Ole Knudsen på en sesjon i 1812. I margen stod det "reist til Nordland og blivet gaardbr. i Lenvigens prestegd.". Endelig!

Slektsnøtten du ikke har knekt?
Jeg har fortsatt til gode å finne et av mine 4-tippoldeforeldrepar. Deres datter er min 3-tippoldemor, og hun ble født i Sel/Vågå rundt 1793. Jeg har et par alternativer, men jeg har fortsatt ikke klart å finne det som skal til for å plukke ut den det faktisk er. Kanskje en annen dag?

Hva vil du si om DIS?
DIS-Norge sin medlemsmasse innehar en utrolig kompetanse, som mange kan dra nytte av. Det er lokallag over hele landet med mange fantastiske ressurspersoner, som inspirerer og trekker oss videre. Jeg har blitt kjent med mange flotte mennesker gjennom DIS-Norge. Mange har jeg møtt og andre har jeg bare hatt kontakt med på nett. Har du ikke anledning til å dra på medlemsmøtene, finnes det mange andre måter å komme i kontakt med medlemmer som har den samme lidelse som deg selv. Man har da Internett, og da er det bare å benytte seg av f.eks. Slektsforum eller DISchat for å komme i kontakt med andre.

Ditt engasjement i DIS?
Jeg satt i hovedstyret 2006-2010. Utenom det er jeg med i Internettutvalget. Her skulle vi forresten gjerne hatt noen flere hender, folk med sans for relasjonsdatabaser og PHP-koding. Vi holder oss helst i bakgrunnen. Så lenge ting fungerer, merker dere ikke så mye til oss. Når noe svikter en sjelden gang, prøver vi å reparere eller lappe så snart vi kan. I Internettutvalget drifter vi tjenestene DIS-Norge har på Internett. Serverdriften er satt ut eksternt.

Hva motiverer deg?
Det er alltid moro å bli kjent med fjerne slektninger. De siste årene er det imidlertid blitt lite tid til egen slektsgransking. Å jobbe sammen med dyktige folk er inspirerende, og det har jeg også fått muligheten til i DIS-Norge. Det gir meg mye, hvis jeg kan hjelpe andre med å nøste opp i slektsnøtter eller rett og slett få dem interessert i å finne ut mer om seg selv og sine røtter.

Lagt inn av Anne Schiøtz, 07.des 2015 på DIS-Norge, Slekt og Data